miXmass festival 2020 sloopt de geluidsmuren tussen oud en nieuw by Hans Stockmans

B.O.X (Baroque Orchestration X) onder leiding van Pieter Theuns brengt unieke stemmen en persoonlijkheden samen en koppelt daar tijdloze instrumenten uit de barok aan. Samen slopen ze de geluidsmuren tussen oud en nieuw, pop en klassiek, lokaal en internationaal.

In verschillende zalen van De Singel in Antwerpen konden we genieten van een nacht vol prachtige muziek, poëtische teksten en magische schoonheid. Een feest van verbinding en plezier op het podium en in de zaal!

Met een ongelooflijke mix aan nationaal en internationaal talent: o.a. Thomas Oosterlynck, Gregory Frateur en Dez Mona, Spinvis, Eefje De Visser, Pitou, Nive Nielsen, Sun Sun Sun string orchestra, DM Stith, Jeroen Olyslaegers & Nikkie van Lierop.

Hieronder enkele sfeerbeelden van deze magische avond, veel kijkplezier!

Kijk eens hier - Verbonden met de natuur in Robur op Den Eik by Hans Stockmans

Robur op Den Eik met de waterpomp en zuiverend rietveld

In Gierle bouwt een dame een huis. Geen woonhuis, maar een ecologisch hobbithuisje waar zij zelf nooit in zal wonen. Midden in een bos nog wel.

Wat begon met een idee groeide uit tot een bezield project van lange adem, waar honderden anderen aan meewerkten. In de zomer ging ik samen met tekstschrijver en storyteller Bernadet Wehenkel op bezoek bij deze dame, Marieke Van Coppenolle. Ze gaf ons inkijk in haar leven en in dat van Robur op Den Eik.

Dit verhaal kadert binnen de reeks ‘Kijk eens hier’ waarmee we positieve verhalen in beeld brengen. Iets dat je zo verrassend, mooi of waardevol vindt dat je er anderen ook op wil wijzen. Hieronder kan je genieten van het beeldverhaal dat ik maakte met enkele uittreksels uit het verhaal dat Bernadet optekende. Maak kennis met Marieke en proef de sfeer van de bijzondere plek die Robur op Den Eik is.

Het volledige verhaal van Robur, van idee naar verwezenlijking en uiteindelijk doel lees je in de blog van Bernadet op haar website: verhaallijnen

Verbinding met de natuur

Marieke heeft iets met bomen. Ze voelt zich er nauw mee verbonden. Haar zielnaam is ‘Wandering Oak’, ‘Zwervende Eik.’ Zij heeft de kracht en de wijsheid van een eik maar geen vaste wortels. (Waarom ze koos voor de naam ‘Robur’ ontdek je in de blog van Bernadet.)

Toen ze met Robur begon wou Marieke deze plek openstellen voor kunstenaars en voor iedereen die iets rond ‘verbinding’ wou doen (in lijn met haar visie en missie). Gaandeweg kwamen vooral mensen met burn-out op de voorgrond, “omdat burn-out zo’n acute kwaal geworden is in onze van de natuur gescheiden samenleving.”

Hoeder van een ecologisch project

Te midden van metershoge dennen en omringd door hulst, lijsterbes en vingerhoedskruid staat Robur sinds 2015 in de steigers. In 2012 vatte Marieke het plan op voor de bouw van dit huisje. Het is niet haar droom, het is haar roeping.

Samenwerken

Engelengeduld moet ze hebben, Marieke. Engelengeduld omdat ze alle spanningen die deze bouw haar oplevert doorstaat, omdat ze maar verder kan bouwen als er weer budget voorhanden is, als er weer mensen zijn waarmee ze samen kan werken. Experten in natuurlijke bouwmaterialen, vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken om mee te bouwen en vele sympathisanten.

Om de hongerige bouwers te spijzen is er een heuse buitenkeuken.

Om de hongerige bouwers te spijzen is er een heuse buitenkeuken.

“De agenda van mijn ziel”

Vertrouwen en overgave zijn woorden die vaak terugkomen in Mariekes verhaal. “Alles wat ge zelf niet in orde kunt maken, wordt voor u in orde gemaakt. We leven in een vriendelijk universum.”

Dank je wel, Marieke, omdat je ons zo warm hebt ontvangen, ons meenam in jouw leven en plannen en je levenswijsheden met ons deelde. We keren zeker nog eens terug.

Robur op Den Eik is officieel erkend als goed doel door de Koning Boudewijnstichting. Wil jij Robur op een of andere manier steunen, als vrijwilliger of via een gift? Neem dan contact op met Marieke via de website van Robur.